Er zijn een aantal online drukkers in Nederland, een paar zelfs hier in Groningen. Voor de herlancering van de Studio Legenda shop en het leveren van nieuwe producten ging ik op zoek naar een nieuwe (digitale) drukker.

Disclaimer: Dit is een beschrijving van ervaringen. Niet een goed afgewogen en gebalanceerde test van álle online drukkers. Ik zocht er eentje die aan mijn specifieke wensen voldeed, ik ben dit niet begonnen met de intentie vooraf om een recensie te schrijven. Hou dat in gedachte.

Misschien dat ik deze test nog wel een keertje overnieuw wil doen – met een wat meer gebalanceerde opdracht in gedachte – mocht er genoeg animo voor zijn. Laat je me dat weten? Ook als ik foutjes heb gemaakt.

Deze lijst is dan misschien ook niet direct handig voor jouw situatie, maar desalniettemin is het wel een beschrijving van ervaringen.

Wensen

Mijn gewenste drukker moest aan een aantal voorkeuren voldoen: A2 en A3-formaat prints kunnen leveren op fatsoenlijke papierdiktes, mat of zelfs ongestreken papier. Dat laatste betekent dat er geen laagje op zit, als het ware. Hierdoor krijgt papier soms een glans of een wat glad gevoel. Ik wil dat mijn prints aanvoelen alsof ze uit een zeefdrukpers komen (dat komen ze niet) en niet alsof het goedkope massaal-gedrukte posters zijn (dat zijn ze ook niet, niet met duizenden tegelijk).

Ik wil niet meer dan 50 posters van enig soort op voorraad hebben en vaak nog minder dan dat. Met de populariteit van de Snelwegkaart begin dit jaar heb ik me daar een beetje op verkeken en 100 stuks laten drukken. Uiteindelijk leverde de drukker zelfs 200 stuks. Oeps. Verwacht hierop binnenkort een verlaagde prijs.

Ook wilde ik graag dat drukkers goede online tools hebben en, bij voorkeur, in Groningen zitten. Dit laatste was geen halszaak, maar mocht ik print-to-order willen gaan aanbieden dan kan ik deze prints zelf op gaan halen. Zo zit bijvoorbeeld het kantoor van Peter Print wél in Groningen, maar komt hun drukwerk uit Utrecht. Dat is natuurlijk centraler in Nederland, maar voor mij niet per sé handig.

Het makkelijkste is natuurlijk als de bestellingen per post komen. Dus dit heb ik uitvoerig getest en is ook het meest visuele van mijn testen. Ik testte het met A3-posters, een vroege versie van de illustratie van de Martinitoren die ik aan ga bieden in de webshop. Hierbij keek ik naar snelheid, verpakking en de kwaliteit van de print.

Afvallers

Allereerst de drukkers die ik niet getest heb en waarom.

Drukwerkdeal – verbazingwekkend genoeg – bleek geen mat A3 prints te kunnen leveren. Het enige wat ze op deze maat hebben is houtvrij gesatineerd MC (glanzend). Het is juist dit gladde, glanzende papier wat ik wil vermijden.

DrukZo bood alleen 135 grams papier (of 115 grams Blueback of 170 grams PVC voor buitengebruik). Ik wil minstens 150 grams papier voor de posters, dat geeft ze een beter gevoel van kwaliteit en maakt ze wat minder kwetsbaar. Wél was DrukZo spotgoedkoop, €7,20 voor een enkele A3 print inclusief verzending.

Onlineprinters is interessant. Dit Duitse bedrijf heeft een Nederlandstalige versie van de website en biedt ontzettend veel. Bij posters lijken ze een minimale afname van 25 stuks te verplichten. Al bieden ze veel papiersoorten aan, hun “kunstpapier” is het gladde en gestreken gesatineerde papier wat ik juist niet zoek. In hun aanbod aan offsetpapier ontbreekt een tussenstap tussen 150 en 250 grams. Wel doen ze veel aan duurzaamheid en milieubewustheid.

Hun zogenaamde “data eisen” zijn typisch grondig zoals alleen Duitsers dat kunnen. Met, verbazingwekkend genoeg, 2 mm afloop in plaats van 3 mm wat gangbaar is bij Nederlandse drukkers. Ook gaat Onlineprinters tot een maximale inktbezetting van wel 300%. Zeker 40% meer dan ik gewend ben van aanleverspecificaties van Nederlandse concurrenten.

FlyersOnline had simpelweg niet genoeg keuze. Ze bieden een aantal soorten posters aan, maar de standaard, budget of kleine oplage varianten boden alle drie niet genoeg wat ik zocht. Alleen 135 of 120 grams en alleen (semi-)glanzend papier.

Primus-Print is opnieuw een Duitse drukker die in Nederland actief is. Bij hun moet je offsetposters vanaf 100 stuks afnemen. Bij de digitale print bieden ze heel veel verschillende papierformaten en uiteenlopende -soorten op A3. Fotopapier, PVC-doek, polyester – maar hun indoor-papier was opnieuw een glad gestreken, glanzend papier. De informatie is trouwens lastig te vinden (klik op Product informatie als je details wilt).

EasyPrint was, toen ik ze ging testen, een selfservice drukker. Inmiddels zijn ze omgeslagen naar fullservice en moet je ze dus bellen voor een bestelling.

Zalsman is een “oude reus” van een drukker. Een drukkerij die vooral voor mensen uit de industrie werkt. Ik weet dat ze naast offset ook digitale print aanbieden, maar zonder website om even zelf de prijs te berekenen haak ik ook hier af. Ze bieden wel web-to-print aan, wat misschien op termijn interessant kan zijn.

RCG is ook een fullservicedrukker zonder online uitrekenmogelijkheden. Ik weet dat Patrick Loonstra van MapArt met ze werkt, maar ik ga voor het gemak van online keuzes kunnen maken.

Zat ik ernaast bij deze drukkers? Laat het me weten.

Geteste drukkers

Dan nu – eindelijk – de drukkers die ik wel heb kunnen testen. Te beginnen met de drukker die ik waar ik al meerdere dingen heb laten printen in het verleden.

PeterPrint heeft een kantoor in Groningen (ik ben er eens op bezoek geweest) maar wanneer ik dingen bij ze bestel komen deze steevast uit Utrecht. Ze bezorgen middels DHL. Hun support is goed en hun website werkt lekker. Ook hun aanbod is prima, ze bieden veel verschillende soorten papier op A3 en A2-formaat. Vanaf B2 gaat het aanbod iets omlaag maar is er nog steeds HVO Offset te kiezen.

Dit is houtvrij offset, een wit, ongestreken papiersoort wat ik graag gebruik voor mijn posters. Het is mat en beschrijfbaar (handig als ik iets wil signeren) en is FSC gecertificeerd. Dus ietsje liever voor Moeder Natuur.

De eerste bestelling van PeterPrint kwam gehavend aan. Ook de inhoud was beschadigd. Men leverde snel een nieuwe (die beter was verpakt).

Ze bieden allerlei papiergewichten aan van HVO Offset, 100, 120, 160, 250 en zelfs 340 grams. Ook bieden ze meerdere bedrukkingen (bijvoorbeeld dubbelzijdig) en enkele nabewerkingen. Ook kun je meerdere ontwerpen aanbieden bij één bestelling. Mijn ervaring met PeterPrint is wel dat hogere oplage (lees: 50 stuks en meer) erg kostbaar worden. Offset lijken ze niet aan te bieden, wat op dat punt goedkoper wordt bij de juiste aanbieder.

Het bestelproces gaat soepel en is overzichtelijk. Er is tekst en uitleg en hulp is eventueel niet moeilijk te vinden. Ook biedt PeterPrint live chat.

Gelukkig is PeterPrint de kwaadste niet en stuurde ze me (met spoed) nieuwe toe. Puike service. Helaas kwamen ook deze ietwat geblutst aan, zij het minder ernstig.

Hier bestelde ik dus 1 A3 print (“proefdruk”) op 250 grams MC mat papier, enkelzijdig bedrukt. Ik kreeg er meer dan één, altijd aardig. De eerste die ik ontving kwamen in een grote A3 envelop van karton. Echter deze was gescheurd en geblutst. De prints waren dan ook best beschadigd. Na contact met de klantenservice dus nieuwe gekregen, opnieuw verstuurd – ditmaal in een platte posterdoos.

IA3-formaat posters worden bij voorkeur plat verzonden, ook door anderen in dit lijstje. Dit levert ietwat vreemdsoortige verpakkingen oplevert waar postbodes nog wel eens ruig mee om willen gaan – zo blijkt. Of waar andere, zwaarderen dozen in hun vrachtwagens nog wel eens doorheen willen prikken met de hoeken.

Door hier MC mat te bestellen in plaats van HVO Offset leerde ik ook dat HVO Offset voor mij de juiste keuze was geweest. De MC (machine coated) mat papiersoorten voelen altijd een beetje nep, of zelfs goedkoop. HVO Offset voelt als papier.

Al met al een goede drukker (digitale printer) met een goeie website en degelijke klantenservice. Wel de duurste van alle geteste drukkers: €19,44 was ik kwijt voor een proefdruk (inclusief btw en verzending).

Print123 is een digitale drukker uit Den Haag. Ze zijn een vreemde eend in de bijt aangezien ze in hun aanleverspecificaties een “Duitsje doen” en 2mm afloop vragen, in plaats van 3mm. Bij PeterPrint mógen snijtekens, andere geteste drukkers willen het juist niet. Ook biedt Print123 een kleurprofiel aan om te gebruiken.

Ook hier kon ik een mat papier kiezen in meerdere diktes op A3-formaat. Vermoedelijk ook HVO Offset aangezien deze ook FSC gecertificeerd is, aldus hun website. Ook bij hun kun je dubbelzijdig laten drukken. Wel bieden ze alleen A1, A2, A3 en A4. Andere formaten blijkbaar niet. De enige nabewerking die ze bieden is plastificeren.

De bestelling van Print123 kwam in een A3 envelop en werd door de postbode door de brievenbus gevouwen…

Hier bestelde ik 1 A3 print op 300 grams mat papier, enkelzijdig bedrukt. Ik kreeg er dan ook eentje. Deze zat in een grote A3 envelop die de postbode rücksichtslos in de brievenbus had gevouwen. En bedankt. De print zelf was oké maar voelde toch MC mat, ook leek er inkt een beetje te zijn gelekt. De postbode had de vouw toegevoegd.

De klantenservice van Print123 heb ik niet getest, ik wilde immers liever HVO Offset bestellen vanaf nu.

Print123 was wel de goedkoopste, maar gaf mij dan ook die indruk tijdens het bestellen.

DrukwerkNodig (voorheen RussellPrint). Was eigenlijk de eerste waar ik een bestelling deed en – omdat ze in Groningen zitten – aanvinkte dat ik ‘m graag kwam ophalen. Wat helaas ontbrak in hun dienstverlening was een duidelijke vermelding wannéér mijn bestelling klaar zou liggen. Dit stond onderaan een orderbevestigingsmailtje, iets wat ik over het hoofd zag.

Na een weekje of twee ging ik me toch eens afvragen waar de bestelling bleef. Ik verwachtte een afhaalbericht, eigenlijk wel een aanname waar ik zelf schuldig aan ben. Of is dat meer vanzelfsprekend dan ik denk?

Hoe dan ook, na een telefoontje bleek de poster allang klaar te liggen. Ik ging erheen en werd bij de balie door een vriendelijke medewerker aan mijn pakketje geholpen. Tot mijn verrassing had DrukwerkNodig de poster opgerold in een vierkante koker verpakt (eenzelfde waar ik de posters in verstuur aan klanten). Het grote voordeel van deze verpakking is dat de posters onbeschadigd aankomen – al kwam ik deze zelf ophalen. Het nadeel is dan dat ze opgerold zijn, al is dit makkelijk op te lossen, helemaal wanneer je ze inlijst.

Ze bieden veel formaten aan en maatwerk. Hun website had wel wat kuren toen ik een A3-formaat PDF uploadde. Zo accepteerde deze mijn bestand niet voor A3 drukwerk, ik moest per sé maatwerk kiezen. Gelukkig kun je bij hun ook meteen bestand uploaden, dan kiest de website wat het beste is voor jou. Dit bleek te werken (ook al koos de website alsnog voor maatwerk).

Naast formaten biedt DrukwerkNodig maar twee soorten bedrukking voor posters: Enkelzijdig en Enkelzijdig “High Quality.” Wanneer je dat High Quality selecteert kun je alléén glossy 250 grams fotopapier kiezen. Ik moest dus terug en de gewone enkelzijdige bedrukking kiezen. Hierna kun je alleen 140 grams wit (geen idee of dit mat of glans is), 210 grams mat of 210 grams glans kiezen. Ik koos voor 210 grams mat. Daarna bieden ze ook enkele afwerkingen, zoals enkelzijdig matlaminaat (waar ik voor koos).

Het bestelproces op de website gaat stapje voor stapje, waarbij je geen overzicht hebt van de vorige stappen. Dit maakt het wat onoverzichtelijk voor mijn gevoel, vooral bij het kiezen van de bedrukking (High Quality of niet) bleek bij de volgende stap pas dat er dingen onmogelijk werden. Wel bieden ze live chat hulp en kun je veel informatie vinden. Net zoals alle drukkers kun je natuurlijk altijd even de telefoon pakken.

Na het bestellen en het ophalen bleek de print best korrelig, vergeleken met concurrenten. Het is alsof de afbeelding duidelijk is opgebouwd uit geprinte pixels. Ik vond de print dan ook niet erg mooi en niet iets wat ik aan mijn klanten wil aanbieden. Een verloop printen, zoals in de poster zit, kan tricky zijn en is dan ook een goede test.

Omdat ook dit papier MC mat bleek te zijn heb ik niet de moeite genoemen opnieuw contact op te nemen met de klantenservice.

DrukwerkNodig was maar een fractie duurder dan Print123, dus de op-één-na goedkoopste.

Drukland is een andere website van Reclameland. In principe zijn ze verder precies hetzelfde, volgens mij. Ik blijf het even Drukland noemen, want dat is waar ik besteld heb. Sowieso zit Drukland in Groningen, wat een voordeel is wat mij betreft. Drukland heeft een enorm aanbod. Ze bieden op het gebied van posters twee bestelwegen: Kleine oplage t/m 50 stuks en grote oplagen, vanaf 50 t/m 5000 stuks.

Uiteraard koos ik voor de kleine oplage. Het bestelproces opent zich vanaf dat punt en je krijgt meteen een hele reeks mogelijkheden. Allerlei formaten zijn mogelijk (een eigen maat, A0, B0, Abri, A2, A3, B3…). Hoe dan ook biedt Drukland maar één soort bedrukking: Enkelzijdig. (Bij grote oplages zijn er twee mogelijkheden.) Wel was er dan weer een hele reeks aan papiersoorten, in verschillende diktes en verschillende bewerkingen. Mat, glans, gloss en weerbestendig. Ook hier is lamineren mogelijk, waaronder mat.

Hier bestelde ik 180 grams mat coated, helaas geen HVO Offset papier, dit is niet beschikbaar bij Drukland. Dit betekende dat de prints dus sowieso weer een “laagje” zouden krijgen. In tegenstelling tot bij DrukwerkNodig heb ik hier géén lamineren gekozen. Achteraf maakt dit de vergelijking weer wat scheef, maar zoals aangegeven in de eerste paragrafen deed ik deze test in eerste instantie voor mezelf en bij lange na niet netjes gecoördineerd.

Ook Drukland bezorgde met een plat pakket. Deze posters hadden kleine deukjes, al viel het ditmaal gelukkig mee. Zoals te verwachten met gecoat papier voelen de posters gladjes aan. De kwaliteit leek mee te vallen, tot het me opviel dat er hele kleine strepen te zien zijn op elke print. Heel lichtjes. Daarnaast vond ik 180 grams papier toch te dun.

En omdat het opnieuw MC mat coated was geen contact opgenomen met de klantenservice.

De totaalprijs hier kwam op €17,79 voor één print (maar ik kreeg er een paar).

DWCprint is de laatste kandidaat. Ook zij zitten in Groningen en ik had nog nooit van ze gehoord, totdat ik ging Googlen naar online drukkers. Net zoals Drukland is hun aanbod van producten indrukwekkend en net zoals PeterPrint is hun klantenservice alom aanwezig. Sterker nog, proactief. Hier kom ik later op terug.

DWCprint biedt twee soorten bestelwegen aan: Posters onder 25 stuks en posters boven 25 stuks. De keuze tussen deze twee is een beetje verwarrend, aangezien er twee verschillende bestelformulieren zijn, terwijl je bij beiden kleine oplagen kunt bestellen. Kies je onder 25 stuks (Poster <25 st.) uit het dropdownmenu, dan krijg je een wat beperkter formulier.

Er is één soort bedrukking (enkelzijdig), en qua papier maar vier keuzes (150 en 250 grams “posterpapier”, 115 grams Blueback en 510 grams PVC). Wel zijn er dan allerlei formaten mogelijk, zoals Abri en A0, alsook een eigen maat. Omdat ik me afvroeg wat “posterpapier” precise was, nam ik contact op met de live chat support.

Ik werd meteen geholpen. De vergelijking van posterpapier werd gemaakt met machine coated papier. Die moest ik dus niet hebben. De support wees me in de juiste richting: Posters >25 st.). Daarbij maak je bij de eerste optie het onderscheid: Digitaal drukwerk (kleinere oplages) en offset drukwerk (grotere oplages). Voor offset (en posters boven 25 stuks) zijn de opties beperkt. Maar bij digitaal drukwerk komen dan ineens allerlei mogelijkheden naar voren.

Weliswaar kun je alleen kiezen uit A3, A4-Long, A4 of een eigen maat (A3 is wel de maximale maat), er zijn dan talloze mogelijkheden qua papiersoort. DWCprint heeft MC silk, MC gloss, HVO offset (mijn favoriet), Biotop, sulfaatkarton, tintoretto gesso en zelfs parelmoer of zwart(!) De verschillende papiersoorten komen ook in verschillende diktes.

De HVO is beschikbaar in wel 6 diktes (90, 120, 160, 250, 350 en 400 grams) en er zijn allerlei soorten bedrukkingen mogelijk. Zelfs vijfkleurendruk, ook dubbelzijdig. Daarnaast zijn er allerlei extra opties zoals lamineren, boren, rondhoeken, bundelen en meer.

Bij het chatten met de live support vroeg ik ook of ik de bestelling kon afhalen. Dat kon. Echter, toen ik ging bestellen besloot ik toch eerst het te laten bezorgen. Prompt belde, na de bestelling, dezelfde medewerker met wie ik chatte mij om te vragen of dat klopte – aangezien wij het er in de chat nog over hadden gehad. Zulke proactieve meedenkende support heb ik nog niet eerder gezien van een digitale drukker.

DWCprint liet de A3 prints bezorgen in een doos, perfect verpakt en zonder ook maar een blutsje.

Bij DWCprint bestelde ik meteen vijf posters in plaats van 1, dit maakt het dan weer wat lastiger te vergelijken. Maar, berekenend op hun website, kom je voor 1 poster uit op €16,89 incl. BTW. Doe je dat, dan krijg je ook nog korting want het wordt gezien als proefdruk. De prijs wordt dan €8,45 voor een A3 op HVO Offset 250 grams, enkelzijdig full-colour. De bezorging is gratis.

De bestelling kwam in een ware doos aan, netjes verpakt in papier mét papieren banden. Ik heb geen enkele drukker zo z’n best zien doen voor A3 proefdrukken. Petje af! Ook mijn postbode kan deze doos niet gevouwen door de brievenbus drukken. Ik hoefde dus geen contact op te nemen met de klantenservice, dat hadden ze sowieso al met mij gedaan.

Conclusie

Het enige wat jammer is aan DWCprint is dat men maar tot A3 kan printen met zoveel mogelijkheden. HVO Offset is sowieso mijn favoriet en mijn goede ervaringen met zowel PeterPrint als DWCprint betekent dat ik bij beide zal blijven aankloppen. Voor grotere maten bij PeterPrint, voor alles tot A3 bij DWCprint. PeterPrint lijkt iets duurder te zijn en ik kan mijn bestellingen dan niet afhalen in Groningen. DWCprint produceert deze A3 prints wél zelf in Groningen, alleen de offset wordt uitbesteed.

Wanneer ik DWCprint en PeterPrint vergelijk op A3 is het verschil minimaal. Beiden bieden A3 HVO Offset op 160 grams papier aan, enkelzijdig bedrukt. Voor 25 stuks hiervan bij PeterPrint kom je op €27,60 (inclusief) en bij DWCprint op €23,22 (inclusief!) Dat is toch €5,- verschil. PeterPrint biedt echter dus ook A2, B2 en eigen formaten (binnen maximaal 50x70cm) aan, zelfs op 340 grams HVO offset(!) Wel betaal je dan een stuk meer.

DWCprint biedt (t/m A3) allerlei bewerkingen die PeterPrint in het verleden ook aanbood, maar momenteel niet meer (mits mijn herinnering mij in de steek laat hier). Toch zal ik waarschijnlijk bij beiden blijven bestellen de komende tijd – al bestel ik liever al mijn posters bij één adres. Het belangrijkste is dat het bestelde goed aankomt, zonder beschadigingen, uiteraard.

De andere printboeren stelden mij toch teleur op de één of andere manier. Ik had goede hoop dat DrukwerkNodig mij zou bevallen (veel goeds gehoord over RussellPrint in het verleden) maar de webshop (onoverzichtelijk), de service (geen afhaalbericht) en de kwaliteit (pixels) stelden mij toch teleur.

Print123 is duidelijk een prijsvechter en dat merk je dan ook in de hele ervaring wanneer je daar wat besteld. Drukland valt ook af.

Wensen

DWCprint en PeterPrint vallen op in hun service en kwaliteit daarvan, en bieden precies wat ik zoek. Ik zou ze graag bij elkaar willen duwen en tot één aanbieder willen kneden, maar helaas.

Als ik A2 of zelfs groter met dezelfde flexibiliteit kon bestellen als A3 prints, bij één aanbieder, mét de mogelijkheid het af te halen, dan ben ik in de zevende hemel. Mits het op mooi stevig HVO Offset papier kan.

Hoeveel vraag hiernaar is weet ik natuurlijk niet – ik ben geen online drukker. En alleen voor mij dat mogelijk maken lijkt me niet echt rendabel.

Ongetwijfeld hebben PeterPrint, DWCprint, Print123, Drukland, DrukwerkNodig en de andere geteste online drukkers over mijn ervaringen wat te zeggen. Daar ben ik ook zeker nieuwsgierig naar. Nogmaals: Dit is geenszins een eerlijke, gebalanceerde recensie (sorry). Ik zocht iets en dit is hoe ik ernaar zocht. Het was niet perfect, ongepland en de bestelling kruisten elkaar. Als ik het overnieuw moest doen dan deed ik dit anders. Wel is dit een beschrijving van mijn ervaringen en bevindingen.

Oh, en A3-enveloppen zijn butje.

2 reacties op “Online drukker test

    • admin zegt:

      Ik ben momenteel best blij met de partijen waar ik mee werk (DWC Print en Peter Print). Het enige wat ik mis is grootformaat (groter dan A3) HVO Offset prints in Groningen zelf. Tot A3 is er wel, maar op dat papier heb ik ‘t in de Stad niet groter gevonden. Wel daarbuiten.

Reacties zijn gesloten.